het Politiek bureau

Over ons

Het Politiek Bureau geeft online trainingen en advies op het gebied van soft skills voor politici. Dit doen we met een snufje antropologie, een beetje psychologie en marketing. Daarnaast zijn we mentor van raadsleden en coachen we ze.

In deze nieuwe tijden moeten we meer aandacht hebben voor samenwerking, verbinding en betrokkenheid. Politiek is iets van ons allemaal. Dus er moet ook ruimte zijn voor de minderheden, voor mensen met een zacht stem en de twijfelaars.

Het Politiek Bureau helpt mensen op twee manieren. Ten eerste door uit te leggen wat politiek is, hoe politieke cultuur werkt en hoe ranking en macht werken.

Hoe vind je de balans tussen deze twee dingen? Hoe krijg je zaken soms toch voor elkaar? En hoe zorg je dat jouw unieke stemgeluid doordringt in de raadszaal en de pers?

Daarnaast leren we hoe je op een mensvriendelijke manier politiek kunt bedrijven, door te luisteren en te begrijpen.

Onze visie op de wereld en op de politiek. 

 

Aan de ene kant gaan dingen zoals ze gaan en verander je daar niet zo veel aan. Je moet vooral leren hoe het werkt én hoe je er mee om kunt gaan.

Maar aan de andere kant zijn we wereldverbeteraars en willen we graag de wereld een tikkie mooier maken.

Een balans vinden tussen eigen en de ander, tussen aanvaarden en strijden en tussen samen en apart. Daar gaat het om.

 

Politiek & antropologie

Een antropoloog in de raadszaal

 

Als antropoloog en ervaringsdeskundige leer ik je anders te kijken naar je omgeving. Zeer leerzaam en effectief. Maar ook gewoon leuk om te doen.

Ga met mij op speurtocht door de gemeentepolitiek >>

 

 

Speurtocht door de gemeentepolitiek

 

Volg onze speurtocht door jouw gemeentehuis. Bekijk de raadszaal door andere ogen. Onderzoek wat voor soort raadsleden jouw raad heeft. En hoe de lijntjes lopen. Wie bepaalt en wie loopt mee? Herkens de politieke stijl van jouw gemeenteraad.

Ga naar de gratis speurtocht>>

Persoonlijke ontwikkeling

Politieke mentoring & coaching

 

Politiek is heel erg ingewikkeld geworden. Ten eerste omdat er meer eisen gesteld worden vanuit de samenleving (participatie vs vertegenwoordiging). Ook komen er steeds meer taken te liggen bij de decentrale overheid.

Hoe ga je hier als (aspirant) volksvertegenwoordiger mee om? Bij deze vraag kan je wel wat hulp gebruiken. Het Politiek Bureau mentort en coacht politici. Meer weten>>

Online training persoonlijke effectiviteit.

 

Sinds kort geven wij de (online) training Persoonlijke effectiviteit. Dit is een zelfstudie training speciaal geschikt voor raadsleden die willen leren hoe zij effectiever hun werk kunnen doen. Ook helpen we je verder te denken dan  het gewone raadswerk. Thema’s als politieke ethiek en macht in de raadszaal schuwen we niet.

Ga naar de training Persoonlijke effectiviteit>>

Over Els Kardol

Jij zit er nu niet op te wachten om een uitgebreide levensgeschiedenis van mij te lezen. Maar aan de andere kant ben je wel nieuwsgierig wie al die teksten op deze website schrijft. Toch?

Ik ben Els Kardol, heb al een hele carriere als controller en financieel manager achter de rug toen ik (organisatie)-antropologie ging studeren. De bril die ik daar opzette heb ik nooit meer afgezet. Nog steeds loop ik verbaast door de wereld (dat liep ik voor die tijd ook al hoor).

Naast antropoloog ben ik webbouwer, marketeer, coach en mediator. Waarom? Omdat ik niet kan kiezen en alles leuk vind.

Oh ja, ik zit in de gemeentepolitiek en ben fractievoorzitter voor D66. Nou, en daar kan ik als antropoloog erg van genieten. En ik laat jou meegenieten: via mijn trainingen, de politieke speurtocht en een eindeloze hoeveelheid blogs.

Els Kardol

Democratie is niet de wet van de meerderheid, maar de bescherming van de minderheid.

 

-Albert Camus (schrijver en Nobelprijswinnaar).

 

Blogs