het Politiek bureau

online training

 

Persoonlijke effectiviteit voor raadsleden (en gewone mensen)

We gaan beginnen!

Gefeliciteerd! Jij hebt de stap gezet om een (nog) betere politicus [bfwk_if text=’én een beter mens ‘] te worden. Je debatvaardigheden zijn al geweldig, je weet alles van jouw portefeuille. Maar je wilt meer! Daar gaat deze training je bij helpen.

Je krijgt inzicht in je eigen positie, je leert beter kijken naar je omgeving en je leert je verhaal beter te vertellen.

Laten we beginnen!

 

Het vak van raadslid is zwaar!

 

Het programma Lubach op Zondag [bfwk_if text=’als je het niet kent: hier is hun website‘] heeft vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een item gemaakt over het vak van raadslid.

Ze laten zien hoe zwaar het is, hoeveel eisen er aan gesteld worden en welk negatief imago het raadslidmaatschap heeft (en hoe onterecht dit is). Hieronder is de video van het item (je blijft op deze pagina).

Hoe om gaan met deze training. Tips en Tricks.

 

Lees de hele stof eerst een keer helemaal door. Schrijf op wat je eerste ideeën zijn. Maar ga nog niet meteen aan de slag.

 

Ik raad je aan om bij het begin te beginnen. De lesstof is zo opgebouwd dat het ene hoofdstuk logisch volgt op het vorige. Maar alle stof is meteen tot je beschikking. Dus als je het anders wilt aanpakken, ik houd je niet tegen.

 

Elk hoofdstuk heeft een aantal oefeningen. Ik zou ze allemaal maken, want ze helpen je om aan het eind een helder beeld te krijgen van jezelf: als politicus en als mens. Maar ook hier geldt, als je geen zin hebt om alles te doen, ik houd je niet tegen. Er is geen huiswerk dat ik ga nakijken.

 

In hoofdstuk 6 gaan we (live of digitaal) bespreken wat je ervaringen tot dusver zijn, waar je tegenaan loopt en waar je niet uitkomt. Alle vragen zal ik zo goed mogelijk beantwoorden. Heb je eerder vragen, stel ze me dan: het liefst via mail.

 

Alle stof doorlezen kost je ongeveer 1 uur. Elk hoofdstuk kost maximaal 2 uur (kan soms iets langer duren).

Veel plezier!

Inhoud Training

- Ken jezelf

1 – Wie ben ik en wat zijn mijn politieke aspiraties.

Ontdek het in het eerste deel van de training. Je doet een aantal oefeningen. Krijgt leesvoer (voor de liefhebber). En socrates himself helpt je op weg.

Een extraatje bij deze les: Politiek kan best veel tijd kosten (en het is verslavend). Als je die tijd niet hebt, hoe kan je dan toch je werk goed doen.

2 – Wat voor politicus ben ik/wil ik zijn

De vraag wat voor soort politicus ben ik en/of wil ik zijn. Daar draait het om in dit deel van de training. Doe de online test om te kijken wat voor politicus je bent en leer waar je uitdagingen liggen.

- Ken je omgeving

3 – Wie is de baas in de raadszaal?

Ken je vrienden en je ‘vijanden’. Met wie heb je te maken, hoe ziet je omgeving eruit en wat heb je hier eigenlijk aan. Na deze lessen zal je omgeving nooit meer hetzelfde zijn.

En hoe zit het met macht, ranking, cultuur en al die zaken waar je mee te maken krijgt als je een groep mensen bij elkaar zet?

Analyseer een raadsvergadering en gebruik daarbij de analysetools die ik voor je heb.

4 – Integere, goede politiek bestaat dat eigenlijk?

Stel dat je de ideale wereld mag ontwerpen, hoe ziet ie er dan uit? En wat heeft dit met politiek te maken? En wat is politiek? En wanneer doe jij het goed?

Ik geef je tips zodat je zelf een politiekmanifest kunt schrijven.

- Communicatie

5 – Met wie communiceer jij eigenlijk en waarom?

Voor wie doe je het eigenlijk allemaal, behalve natuurlijk voor jezelf? En hoe communiceer je dan met die mensen? En welk verhaal vertel je aan wie? En moet dat verhaal een beetje eenduidig zijn?

En welke middelen gebruik je dan om te communiceren?

6 – alles komt samen en nu aan de slag

Oké en nu…… aan de slag. Schrijf jouw verhaal.

Meer lezen (blogs)

Ik twijfel, dus ik ben……

Zoals ik al eerder geschreven heb, is politiek een schouwtoneel. Vooral een raadsvergadering, maar ook in de media sta je op een podium en let je op...