het Politiek bureau

Hoofdstuk 2

Wat is je stijl, wat zijn je waarden? Een hoofdstuk vol testen

Wie ben jij eigenlijk? Over stijl, waarden en persoonlijkheid

In hoofdstuk 1 heb je je o.a. laten inspireren door je rolmodel en heb je je (politieke) aspiraties op papier gezet. Nou geloof ik er niet in, dat als je je doelen maar op papier zet, je ze ook gaat bereiken. Dit willen betekent niet dit ook bereiken. Ik heb je deze vragen vooral gesteld om eens goed na te denken welke richting je eigenlijk op wilt.

Nu ga je de politieke stijlentest doen. Zo weet je beter wat voor soort politicus je bent of wilt zijn.

Daarna mag je je verdiepen in je waarden.

Oefening:

Beschrijf maximaal 4 raadsleden in jouw gemeenteraad die jij opvallend vindt vanwege een bepaalde eigenschap. Geef aan waarom je dit vindt. Doe dat met steekwoorden (niet meer dan 3).

Iedereen is uniek, maar toch ook weer niet.

 

Natuurlijk is ieder raadslid uniek, want ieder mens is uniek. Toch kun je een soort grootste gemene deler van soorten raadsleden benoemen. Als je rondkijkt in je gemeenteraad zul je dat ook ervaren. De een hoor je een hele vergadering niet, de ander heeft het hoogste woord. Er zijn raadsleden die, als er afgeweken wordt van de orde, meteen aangeven dat dit niet mag. Of raadsleden die precies weten welk artikel uit de gemeentewet nu weer van toepassing is.

Als je weet welke ‘soorten’ raadsleden er zijn zul je sneller patronen herkennen tijdens commissie- of raadsvergaderingen. Maar je weet ook sneller hoe jij kunt reageren op gedrag van anderen.

Het ideaalplaatje is dat elk raadslid op het juiste moment het juiste gedrag vertoont. De werkelijkheid is, dat je vaak vast zit in een bepaald patroon. Nu is er niks mis met een bepaald patroon: blijkbaar past dit bij je.

Maar als je een beter raadslid (en een beter mens) wil zijn, wil je inzicht in je gedrag. Een test waaruit blijkt wat jouw standaardrepetoire is, is dan wel handig.

Ik maak gebruik van de standaardstest uit het boek “de binnenkant van politiek” van Pieter Tops en Stavros Zouridis. Helaas is dit boek niet meer nieuw te koop (waarschijnlijk hier en daar nog wel tweedehands te koop. Een absolute aanrader. Al is een groot deel achterhaald). Zie ook mijn literatuurlijst.

Oefening:

Maak onderstaande test. Denk niet te lang over de vragen na.

Oefening:

Schrijf op wat je ‘goed’ vindt aan de stijl/stijlen die uit jouw test komen. En welke vaardigheden horen hier bij?

En waar ben je minder goed in? Wat betekent dit voor jouw functioneren? Waar zou je nog aan willen werken? En let wel: er is geen goed en fout. En er bestaat géén ideaal raadslid en zelfs premier Rutte heeft overduidelijk z’n beperkingen (hij is dan ook nooit raadslid geweest)!

Voorbeeld: Karel zit al jaren in de gemeenteraad. Je hoort hem eigenlijk nooit. Een rustige man. Sommige mensen nemen hem niet serieus. Tot hij weer het enige juiste zegt tijdens een commissievergadering. Hij is geen debater, geen partijpoliticus, maar als het om feiten en juistheden gaat, luistert iedereen naar hem.

En nu nog een keer, maar toekomstgericht.

Het leven heeft geen zin meer als we geen doelen meer hebben, hoe klein ze ook zijn. We zijn de politiek in gegaan omdat we iets willen bereiken. En misschien zijn er nog bepaalde vaardigheden of bepaald gedrag waar je aan zou willen werken.

Voorbeeld: Mieke wil leren om eerder te reageren op onzin of onwaarheden van anderen. Want daar heeft ze een bloedhekel aan. Ze is vrij afwachtend, als iemand iets zegt, wil ze daar eerst over nadenken. Maar dat kan niet altijd. In een raadsvergadering gaat alles snel. Nu wil ze dit punt ontwikkelen.

Oefening:

Deze oefening kun je op je gemakje doen of perfect doen.

Op je gemakje:
In het eerste geval kijk je nog een keer naar de stijlen en geef je aan welke kwaliteiten je nog beter zou willen ontwikkelen. Schrijf op wat je nog zou willen leren om een (nog) beter raadslid te zijn.

Perfectie:
Je kunt ook de hele stijlentest nog een keertje doen, maar dan vanuit het oogpunt: hoe je zou willen zijn. Nu komt er vast één of twee andere stijlen uit (dat hoeft natuurlijk niet).

 

Kijk naar de verschillen tussen de twee keer dat je de test hebt gedaan. Wat valt vooral op? Waaraan kan je werken?

Waarden en meer

 

Wat voor politicus je bent wordt vooral bepaald door je waarden (en normen). Maar ook door je karakter.

Je karakter is weer gevormd door je opvoeding, door school en door je ervaringen in je leven.

Hier vind je een heel simpele persoonlijke waardentest: http://www.opstapnaar.be/waardentest/

(dit is wel een Belgische test, maar het gaat om het idee). Je kunt met deze test de vijf belangrijkste waarden voor jezelf bepalen.

Evaluatie blok 1:

Heb je het idee dat je jezelf nu beter kent? Heb je meer zicht op je kwaliteiten? En je politieke ambities? En wat je motiveert om door te gaan in de politiek?

Verder heb je de stijlentest gedaan (en misschien zelfs twee keer: 1x voor nu en 1x voor de toekomst als een richting). Wat vond je van de test? En van de uitslag? Klopt het wel een beetje?

Bedenk voordat je verder gaat naar het volgende blok wat je het meest is bijgebleven van deze twee lessen.

 

Inhoud Training

- Ken jezelf

1 – Wie ben ik en wat zijn mijn politieke aspiraties.

Ontdek het in het eerste deel van de training. Je doet een aantal oefeningen. Krijgt leesvoer (voor de liefhebber). En socrates himself helpt je op weg.

Een extraatje bij deze les: Politiek kan best veel tijd kosten (en het is verslavend). Als je die tijd niet hebt, hoe kan je dan toch je werk goed doen.

2 – Wat voor politicus ben ik/wil ik zijn

De vraag wat voor soort politicus ben ik en/of wil ik zijn. Daar draait het om in dit deel van de training. Doe de online test om te kijken wat voor politicus je bent en leer waar je uitdagingen liggen.

- Ken je omgeving

3 – Wie is de baas in de raadszaal?

Ken je vrienden en je ‘vijanden’. Met wie heb je te maken, hoe ziet je omgeving eruit en wat heb je hier eigenlijk aan. Na deze lessen zal je omgeving nooit meer hetzelfde zijn.

En hoe zit het met macht, ranking, cultuur en al die zaken waar je mee te maken krijgt als je een groep mensen bij elkaar zet?

Analyseer een raadsvergadering en gebruik daarbij de analysetools die ik voor je heb.

4 – Integere, goede politiek bestaat dat eigenlijk?

Stel dat je de ideale wereld mag ontwerpen, hoe ziet ie er dan uit? En wat heeft dit met politiek te maken? En wat is politiek? En wanneer doe jij het goed?

Ik geef je tips zodat je zelf een politiekmanifest kunt schrijven.

- Communicatie

5 – Met wie communiceer jij eigenlijk en waarom?

Voor wie doe je het eigenlijk allemaal, behalve natuurlijk voor jezelf? En hoe communiceer je dan met die mensen? En welk verhaal vertel je aan wie? En moet dat verhaal een beetje eenduidig zijn?

En welke middelen gebruik je dan om te communiceren?

6 – alles komt samen en nu aan de slag

Oké en nu…… aan de slag. Schrijf jouw verhaal.

Blogs lezen