Het Politiek Bureau helpt (beginnende) politici en andere mensen hun weg te vinden in de gemeentepolitiek. Door duiding, coaching en advies.

Over

het Politiek Bureau

Els vertelt: het Politiek Bureau heb ik opgericht vanuit mijn eigen behoefte”

Voor heel veel dingen heb je maar weinig ervaring nodig, zoals ouderschap, relaties en ook gemeentepolitiek. En dat is maar goed ook, anders begint niemand er aan. Daarbij, ervaring is geen garantie op succes.

Maar wat meer steun, zo nu en dan, is wel fijn! En een beetje meer kennis en begrip ook.

Daarom biedt het Politiek Bureau duiding, coaching en (communicatie)advies aan (beginnende) raadsleden. En ook aan mensen die gewoon wat meer van (gemeente)politiek willen begrijpen.

Visie

Mijn visie op de wereld en op de politiek:  Gedeeltelijk gaan dingen zoals ze gaan en verander je daar niet zo veel aan. Je moet leren hoe het werkt én hoe je er mee om kunt gaan.

Maar aan de andere kant zijn we allemaal ook wereldverbeteraars en willen we graag de wereld een tikkie mooier maken. Hoe vind je de balans tussen deze twee dingen? Hoe krijg je zaken soms toch voor elkaar? En hoe zorg je dat jouw unieke stemgeluid doordringt in de raadszaal en de pers?

Ik ben geen mens van snelle, harde oplossingen. Zoek bij mij geen quick fits. Wel ben ik een realist en laat je zien hoe jíj dingen voor elkaar krijgt, op jouw manier. En kun je voor jezelf de vraag beantwoorden: wanneer doe ik het goed?

Over

Els Kardol

Eind 2016 ben ik geïnstalleerd als raadslid. Totaal onverwacht, want op een ‘onverkiesbare’ plaats op de lijst. Ik moest iemand vervangen, voor maximaal anderhalf jaar dacht ik in eerste instantie. Natuurlijk was ik geïnteresseerd in politiek, maar meer op een beschouwende manier, als antropoloog en mensen-fan (ik ben gek op politiek, maar ook op voetballen en wielrennen. Om naar te kijken dan, niet om zelf te doen). En natuurlijk was ik al lid van en actief voor een partij (in het afdelingsbestuur).

Dus daar ging ik. Na maanden ploeteren en half-verdrinken bleef ik drijven en begon zelfs af en toe een baantje te trekken. En na de verkiezingen zag ik mijzelf terug als fractievoorzitter. Wat ik nog leuker vind dan raadslid, gewoon omdat ik dan nog meer plekken heb om menselijk gedrag te observeren.

 

 

“Ik miste, zeker in mijn eerste jaren als politicus (en fractievoorzitter) iemand met wie kon spiegelen en eigenlijk mis ik dat nog steeds. Vooral over de vraag hoe ben ik een goede politicus. Wanneer ben ik zelf tevreden.”

En gelukkig is dit niet mijn eerste ‘baantje’. Ik heb respectievelijk HBO-marketing, Post-HBO-controlling en organisatie-antropologie aan de VU Amsterdam gestudeerd. En ik heb gewerkt als controller/financieel manager, mediator/coach, webdesigner en ondernemer. Dus ervaring heb ik wel. Ook ben ik moeder van 2 dochters en baas van hond Boris.

Ik geloof er in dat je jezelf moet blijven uitdagen en ontwikkelen. De afgelopen jaren heb ik trainingen Provocatieve Coaching, Deep Democracy (t/m level 3) en Socratische gesprekken gevolgd.