Over ons

 

Het Politiek Bureau helpt politici en andere mensen hun weg te vinden in hun werk en leven.

Over het Politiek Bureau

Voor heel veel dingen heb je geen enkele ervaring nodig om er aan te mogen beginnen. Kinderen krijgen of een relatie beginnen: iedereen mag het. En ook bij gemeentepolitiek wordt geen ervaring gevraagd. Trouwens, ervaring is geen garantie voor succes.

Maar wat meer steun, zo nu en dan, is wel fijn! En een beetje meer kennis en begrip ook.

Els vertelt: het Politiek Bureau heb ik opgericht vanuit mijn eigen behoefte”

 

Daarom biedt het Politiek Bureau  advies en coaching aan (beginnende) raadsleden. En natuurlijk ook aan gewone mensen. Vanaf dit jaar (2020) starten we ook met het geven van online trainingen Persoonlijke Effectiviteit.

Visie

Mijn visie op de wereld en op de politiek:  Gedeeltelijk gaan dingen zoals ze gaan en verander je daar niet zo veel aan. Je moet leren hoe het werkt én hoe je er mee om kunt gaan.

Maar aan de andere kant zijn we allemaal ook wereldverbeteraars en willen we graag de wereld een tikkie mooier maken. Hoe vind je de balans tussen deze twee dingen? Hoe krijg je zaken soms toch voor elkaar? En hoe zorg je dat jouw unieke stemgeluid doordringt in de raadszaal en de pers?

Ik ben geen mens van snelle, rechtlijnige oplossingen. Zoek bij mij geen quick fits. Ik werk niet super gestructureerd. Ik hoef jouw uitdagingen niet op te lossen. Jij wel. En daar ben ik heel goed in. Ik ben een realist en laat je zien hoe jíj dingen voor elkaar krijgt, op jouw manier. En kun je voor jezelf de vraag beantwoorden: wanneer doe ik het goed?

Over Els Kardol

Eind 2016 ben ik geïnstalleerd als raadslid. Totaal onverwacht, want op een ‘onverkiesbare’ plaats op de lijst. Ik moest iemand vervangen: voor ongeveer een jaar dacht ik. Natuurlijk was ik geïnteresseerd in politiek, maar meer op een beschouwende manier, als antropoloog en mensen-fan (ik ben gek op politiek, maar ook op voetballen en wielrennen. Om naar te kijken dan, niet om zelf te doen). En natuurlijk was ik al lid van en actief voor een partij (in het afdelingsbestuur).

Dus daar ging ik. Na maanden ploeteren en half-verdrinken bleef ik drijven en begon zelfs af en toe een baantje te trekken (ik heb een initiatiefvoorstel voor een Jongerenraad in onze gemeente ingediend en gekregen). Na de verkiezingen in 2018 zag ik mijzelf terug als fractievoorzitter. Wat ik nog leuker vind dan raadslid, gewoon omdat ik dan nog meer plekken heb om menselijk gedrag te observeren.

 

“Ik miste, zeker in mijn eerste jaren als politicus (en fractievoorzitter) iemand met wie kon spiegelen en eigenlijk mis ik dat nog steeds. Vooral over de vraag hoe ben ik een goede politicus? Wanneer ben ik zelf tevreden?”

 

En gelukkig is dit niet mijn eerste ‘baantje’. Ik heb gewerkt als controller/financieel manager, mediator/coach, webdesigner en ondernemer. Dus ervaring heb ik wel.

Alles wat ik doe, doe ik met een antropologische bril op. Wil je eens door mijn bril kijken? Lees er hier meer over!

Behalve dat ik organisatie-antropologie gestudeerd heb, heb ik HBO-marketing en Post-HBO-Controlling gedaan. Ik geloof er in dat je jezelf moet blijven uitdagen en ontwikkelen. De afgelopen jaren heb ik o.a. trainingen Provocatieve Coaching, Deep Democracy (t/m level 3) en Socratische gesprekstechnieken gevolgd.

Mijn grootste kwaliteiten zijn: relativeringsvermogen en nieuwsgierigheid. Ik ben een verbinder en een enorme generalist.

Ik heb ook nog een leven naast mijn werk en de politiek. Ik ben moeder van 2 dochters en baas van hond Boris.