Volksvertegenwoordigers? Die hebben we niet meer nodig!

Daar sta je dan als volksvertegenwoordiger, met die burger die meer invloed krijgt! Is je rol raadslid nu uitgespeeld als een gemeente haar inwoners mee laat praten?
02
10/2019

Voor vier jaar gekozen als raadslid en dan komet het college opeens met participatieprocessen en dan beloof je ook nog dat we in de gemeente dit experiment aan gaan, want dit is blijkbaar wat het volk (!) wil. Maar daar zit je dan in je mooie raadszaal en nu?

 

Ik heb al diverse keren geschreven over inwonersparticipatie. Om diverse redenen is dit belangrijk geworden de laatste jaren. En als politicus onderschrijf ik het belang ook. Maar je merkt ook dat er in de raadszaal en enorme onzekerheid begint toe te slaan nu we als gemeente aan het experimenteren slaan met participatie.

En hoe moet het nu met ons, volksvertegenwoordigers?

Kadersteller, controleur en volksvertegenwoordiger.

 

“Ja, leer nou maar eens op je handen te zitten”.

 

 

Dat krijgen we tegenwoordig geregeld te horen als het college en de ambtenaren met inwoners aan de slag gaan in participatietrajecten. Er zijn in onze gemeente trajecten waarbij we bij de inwoners langs gaan met vragen over het sociaal domein, bijvoorbeeld met de vraag: “hoe zou de zorg bij jouw in de buurt er uit moeten zien”. Maar ook met een nieuwbouwwijk gaat vorm krijgen met hulp van de inwoners. Het stedebouwkundig plan wordt samen met de inwoners gemaakt tijdens 3 avonden.

De rollen van de raad in een participatieproces

Twee rollen van de raad, als kadersteller en als controleur in een participatieproces zijn wat mij betreft helder.

Voordat een proces gaat lopen geven wij de kaders aan: hoe gaat het proces er uit zien, wat gaan we met de resultaten doen, welke rollen heeft wie, etc. Dit is helder, maar dat betekent nog niet dat dit gemakkelijk is. De ene partij vindt bijvoorbeeld dat er iets anders met de resultaten moet gebeuren dan een andere partij. Maar daar hebben we een democratisch proces voor: de meerderheid besluit hoe een participatieproces er uit moet gaan zien we wat we met de resultaten gaan doen.

Omdat wij, als raad, nog niet zo veel ervaring hebben met inwonersparticipatie is nog niet erg duidelijk voor de raad hoe het kader van een participatieproces er uit moet zien. Maar ook omdat elk proces anders verloopt, een ander doel kan hebben, de rollen ander kunnen zijn is het lastig om elke keer een goed kader neer te zetten.

Ook onze controlerende rol lijkt mij duidelijk. Als het proces achter de rug is, gaan we evalueren of het proces goed verlopen is aan de hand van de kaders die we aan de voorkant gesteld hebben.

Maar de kneep zich eum in onze rol als volksvertegenwoordiger. Wat is onze positie nog als inwoners het zelf mogen bepalen?

 

 

“Wat heb ik als raadslid nog voor nut als de inwoners het zelf mogen beslissen!”

En ….. ik ben behalve raadslid toch ook een inwoner?!

 

Afgelopen week was er een meedoe-avond voor inwoners: ze werden bijgepraat over een woningbouwproject dat helemaal vormgegeven zal worden met hulp van inwoners (en dan vooral omwonenden) en ze mochten aan het werk. Vlekkenplannen maken, vragen beantwoorden over hoe hun dorp en hun wijk er uit moet zien, etc.

Bij deze avond waren ook raadsleden aanwezig. Ook van mijn partij. En de vraag is die dan bij mij opborrelt (en niet alleen bij mij): wat doe je daar als raadslid?

 

Hoe kan je hier mee om gaan:

 

1. Ik was niet gegaan, je hebt hier niks te zoeken.

2. Prima om er te zijn, maar je houdt je mond dicht.

3. Prima om er te zijn, want je houdt goed in te gaten of het allemaal wel goed gaat, maar je doet niet mee.

4. Je bent er bij en je doet enthousiast mee.

 

 

Wat vind jij? Hoe zou jij hier mee om gaan?

 

  • Blijf je weg omdat je vindt dat je hier als raadslid niks te zoeken hebt? Jouw rol is hier even uitgespeeld.
  • Je bent er alleen bij om te laten zien dat je het idee (of de gemeente, of je college) steunt.
  • Ga je er juist heen, omdat iemand moet checken of het proces wel eerlijk verloopt. Je moet zorgen dat er wel de juiste mensen zijn. En dat iedereen het woord krijgt. En vooral of bepaalde groepen niet te veel invloed hebben.
  • En als je er dan toch bent, doe je dan mee met de interactie? Je bent immers ook inwoner. En hé, we wilden toch dat de politiek zich meer met dingen ging bemoeien!
  • En hoe verhoudt de volksvertegenwoordigende rol van jouw als raadslid zich dan nog met je controlerende rol? Als je je bemoeit met het proces, dan kan je het niet ook nog controleren.

 

Laat me weten hoe jij hier tegenaan kijkt. Welke rol heeft een raadslid, volgens jou, in dit geval?

 

Lees meer van/over het Politiek bureau

We lijken allemaal op elkaar

We lijken allemaal op elkaar

Is er een groot verschil in cultuur tussen gemeenteraden? Of lijken ze toch nogal op elkaar? En waar worden de verschillen dan door veroorzaakt? En wat hebben we er aan als we weten dat een cultuur verschilt (of niet)? Lees het allemaal in deze blog

Lees meer