het Politiek bureau
Communicatie
Wat ben jij een softie!
Vaak worden dialoogmethoden, zoals mediation, deep democracy, etc. gezien als soft. Maar ze zijn juist allesbehalve soft: je moet met de billen bloot.
19
november, 2019

“Jij ook altijd met die softe methoden”. Ik krijg het geregeld van manlief of anderen te horen. Zeker als ik weer naar een training Deep democracy of mediation ben geweest. Alsof methoden om zaken echt op te lossen en uit te praten zo soft zijn.

Ja maar, jij begon over soft skills!

 

Ik weet het, het is gedeeltelijk mijn eigen schuld. Ik het het altijd over Soft Skills als ik vertel waar ik mee bezig ben. Soft skills gaat over samenwerken, afstemmen, verbinding, communicatie. Terwijl hard skills gaat over hoe dien je een motie in, wat is een amendement, maar ook De Inhoud (met hoofdletters, want zóó belangrijk). Hard Skills gaan over verstand hebben van bijvoorbeeld het sociaal domein, ruimtelijke ordening of duurzaamheid.

Hard zijn in de politiek betekent ook goed zijn in het machtspel, stoere taal gebruiken, zieken (pesten?) en tegenwerken. En daar werken softe skills contraproductief (of misschien toch niet? Maar daarover later meer.).

In onze gemeenteraad merk ik het zelf ook: stoere taal, zieken, tegenwerken, het harde debat staan hoog aangeschreven. Sommige partijen zeggen dat zij het zo doen omdat ze oppositie moeten voeren. Anderen gebruiken als argument dat ze duaal*) zijn. En ik zie het vaak als vorm van ranking (weten wat dat is: kijk dan hier) tussen een aantal raadsleden.

En niet alleen in onze gemeenteraad werkt het zo. Ik merk ook op andere plekken dat stoere taal zeer gewaardeerd wordt. Bijvoorbeeld om je politieke tegenstanders te diskwalificeren. Maar ook om meer lezers te trekken voor je krant.

Maar waar dit dan precies toe moet leiden is mij vaak een raadsel. Behalve natuurlijk om te zorgen dat jij wint en dus die ander verliest (de zero sum gedachte).

Soft skills zijn niet zo soft!

 

Terwijl het eigenlijk net andersom is. Overleggen, afstemmen en samenwerken, waar ik in geloof, is het moeilijkste wat er is, want het vergt geduld, tijd, denkkracht en strategisch denken.  Gewoon debatteren en zeggen dat die ander er niks van begrijpt is gemakkelijker en kost minder tijd. Alleen is dat laatste niet constructief: het lost problemen niet écht op.

Proberen om er samen uit te komen is vaak hard werken: het kost veel tijd, aandacht en energie. Niks softs aan!

Samenwerken betekent juist vaak dat je kleur moet bekennen en met ‘de billen bloot’ moet.

Waarom maak je je er zo druk over?

 

Ik geloof er echt in dat we er beiden beter van worden als we samenwerken. En dat is niet alleen goed voor ons beiden, maar voor iedereen. Je moet niet alleen met je deelbelang bezig zijn, maar kijken hoe we onze (deel)belangen samen kunnen voegen tot een gemeenschappelijk belang.

*) dualisme = dat wethouders niet ook tegelijkertijd raadslid kunnen zijn. Meer weten? Lees de wikipedia-pagina

Meer artikelen lezen