het Politiek bureau
Persoonlijke ontwikkeling
Wie is jouw politieke idool of rolmodel?
Een goed voorbeeld doet goed volgen. Een rolmodel of een idool helpt om een beeld te krijgen wat voor soort politicus je wilt zijn. En hebben vrouwen in deze tijd nog vrouwelijke rolmodellen nodig?
21
april, 2020

Natuurlijk moet je zelf weten wat voor soort politicus je wilt zijn, al spreek je jezelf tegen binnen één zin en trek je je niks aan van (jouw) principes of van je achterban. Dat is het mooie van politicus zijn, je hoeft aan niemand verantwoording van te leggen over je gedrag en je keuzes.

Toch weet ik dat jij anders in elkaar zit. Jij wilt een beetje congruent overkomen en wilt je principes in de gaten houden. En het liefst ook nog een beetje rekening houden met je achterban.

Maar soms weet je ook niet precies hoe je moet reageren en dan is het goed om een rolmodel te hebben. Dan kan je nog altijd denken “wat zou zij [bfwk_if text='of hij natuurlijk. Het gaat over een rolmodel, idool of voorbeeld dat jij hebt.'] doen in dit geval?”.

Waarom is een rolmodel handig?

 

Om te worden zoals zij/hij is? Nee, alsjeblieft niet. Kijken naar hoe anderen het doen of een voorbeeld te hebben, betekent niet dat je de ander(en) letterlijk moet kopiëren. Een rolmodel is belangrijk, omdat je gedrag kunt afkijken en er van kunt leren.

Ik wil helemaal geen Obama worden (en dat zal me ook nooit lukken), maar je kunt wel van hem leren. En wat hoop ik dan te bereiken? Natuurlijk zelf een betere politicus te worden. Zeker op het gebied van overtuigen kan ik nog een heleboel leren.

Wie zijn dan goede voorbeelden?

 

Desnoods is het Margaret Thatcher

 
Een ex-collega van mij had een heel bijzonder rolmodel: hij was een enorme fan van Margaret Thatcher. Dit terwijl hij te jong was om haar bewust meegemaakt te hebben. Maar hij vond de manier waarop ze in debatten de boel naar haar hand zette, geweldig. Hij keek veel op youtube om de kunst van haar af te kijken.

 

Veel beter: Els Borst

 

Veel van mijn vrouwelijk collega’s hebben Els Borst als voorbeeld gekozen. Zij is een van de eerste vrouwelijk vice-premiers geweest. zij was minister van volksgezondheid in de Kok I en Kok II. Lees hier meer over haar.

Van haar stijl kan ik me niet veel herinneren. Volgens mij was ze zeer vasthoudend, niet van haar stuk te brengen en inhoudelijk zeer sterk. Het Els Borst Netwerk is het vrouwennetwerk van D66.

 

Met kop en schouders: Barack Obama en Bill Clinton

 

Twee mannen springen er internationaal bovenuit: Barack Obama en Bill Clinton. Beiden worden geroemd om hun spreekvaardigheid en hun charisma. Zeker Bill Clinton praat met je in plaats van tegen je. Hij geeft je het gevoel dat hij je begrijpt.

Is een vrouwelijk rolmodel eigenlijk wel nodig?

 

Toen ik begon met werken vond ik het best jammer dat ik zo weinig vrouwelijke voorbeelden had. Ik had sowieso weinig vrouwelijke collega’s. De vrouwen met wie ik werkten waren meestal secretaresses of assistenten. En soms kwam ik vrouwen tegen in de ‘hogere functies’ maar die zal ik niet altijd als goed voorbeeld. Dus vind ik, door ervaring wijs geworden, dat je vrouwelijke rolmodellen niet altijd moet idealiseren. Net zo als je stomme mannen hebt, heb je ook stomme vrouwen.

Toch ben ik ook echt toffe vrouwen tegengekomen. Vrouwen die naast het hebben van een gezin altijd gewerkt hebben. Of omdat het moest (weduwe of gescheiden) of omdat ze daar voor gekozen hadden. Ik werkte aan het begin van mijn loopbaan bij een echt mannenbedrijf, in de logistiek. Hardstikke leuk en leerzaam. Maar het was extra leuk als ik dan een keer een vrouw tegenkwam met wie je over ‘vrouwzijn’ kon praten. Want one-of-the-guys zijn op je werk, was niet altijd simpel. Ik was nou eenmaal een vrouw. En hoe deed je dat vrouw-zijn in zo’n mannenwereldje. Daar heb ik met een aantal vrouwen goede gesprekken over gehad (en ook enorme lol).

Dus vrouwelijke rolmodellen zijn, voor vrouwen, heel belangrijk. Bijvoorbeeld om te leren hoe je met die haantjes om kunt gaan.

Het machowereldje bij Nedlloyd (bestaat al lang niet meer) verschilt niet zo veel van de haantjescultuur in de politiek. Het is dus goed om met vrouwelijke collega’s te praten over hoe zij omgaan met politieke cultuur.

Misschien heb jij voor mij goede voorbeelden van vrouwen in de politiek. Wie zijn jouw rolmodellen en waarom?

Meer artikelen lezen